شهرآرانیوز - اولین بار وب سایت XDA-Developers در گزارشی اعلام کرد که شرکت شیائومی، در حال قطع دسترسی کاربران به گوشیهای ساخت خود در کشورهای تحریمشده مانند سوریه، کوبا، کره شمالی، سودان و البته ایران است. همین خبر باعث شد از دو سه روز گذشته همه دارندگان ایرانی این برند گوشی همراه، تصمیم به فروش گوشی هایشان بگیرند. کسی دقیق نمیدانست علت این اتفاق چه بوده، ولی چند ساعت بعد اخبار بیشتری در سایتهای خبری منتشر شد. «شیائومی» نمیخواهد به سرنوشت شرکت «هوآوی» تبدیل شود. بیشتر از ۲ سال است که این شرکت تحریم است، ولی این شرکت چینی با وجود تمام فشارهای فزاینده موفق شده میلیونها گوشی را روانه بازار کند و با وجود تهدیدهای بسیار به فعالیت خود ادامه دهد.
حالا هم از دیروز کاربران کوبایی و سوریهای که از گوشی همراه شیائومی استفاده میکنند خبر دادند به دلایل بین المللی (تحریم) قفل شده اند. دلیلیش هم روشن است: شیائومی در حال توسعه بازار خود در آمریکاست و برای فروش گسترده، چارهای جز رعایت قوانین آمریکا علیه سوریه، کوبا، ایران، کره شمالی و سودان ندارد. با این حساب ممکن است این قفل دامن ایران و کشورهای تحریمی دیگر را بگیرد. با انتشار این خبر سایتهای خرید و فروش آنلاین از دیروز شاهد فروش بی سابقه گوشیهای شیائومی از سوی دارندگانش بود.
همه میخواهند گوشی خود را بفروشند، ولی کسی نمیداند صحت وسقم این اخبار به چه صورت است و بدتر اینکه شرکت مربوط توضیحی درباره آن نمیدهد. کارشناسان میگویند ثبت گوشی به صورت بین المللی در کشور مقصد اولیه یا استفاده از ROM متفاوت، میتواند قفل گوشی را باز کند. این گزارش حاکی از آن است که چند روز پس از فعالشدن گوشی همراه، دستگاه کاربر قفل میشود و چنین پیامی نمایش داده میشود: «سیاست شیائومی اجازه فروش این محصول در منطقهای که شما قصد فعال سازی آن را داشته اید، نمیدهد. برای اطلاعات بیشتر به شکل مستقیم به فروشنده دستگاه مراجعه کنید.»
نکته دیگر اینکه، شیائومی به کشورهایی مانند سوریه، کوبا، ایران و کره شمالی به طور مستقیم گوشی نمیفروشد و پس از آنکه گوشیها وارد کشورهای نزدیک آنها شد، به این کشورها دوباره صادر میشود. این یعنی شیائومی هیچ تعهدی در قبال کاربران این کشورها نداشته و قادر است به صورت بین المللی گوشیها را قفل کند. از طرف دیگر، این شرکت چینی سهم خود را به بیش از ۳۰ درصد از بازار تلفن همراه ایران رسانده است و هنوز مشخص نیست این مشکل شامل گوشیهای قدیمیتر فعال در ایران نیز خواهد شد یا خیر؟
اما با همه اینها روابط عمومی انجمن واردکنندگان موبایل در اطلاعیهای بدون اینکه دلایل بیشتری را ذکر کند با تکذیب این اخبار گفته است اگر زمانی چنین اتفاقی در کشور بیفتد دولت باید وارد میدان شود. امیر اسحاقی دبیر انجمن واردکنندگان موبایل کشور هم ضمن بیان اینکه فعلا عکس العمل خاصی در این زمینه صورت نگرفته است گفت: «تجار ایرانی که خرید و فروش این گوشیها را انجام میدهند با مشکلی روبهرو نشدهاند، بعید است اتفاق خاصی برای گوشیهای شیائومی در ایران بیفتد.»